Krossad potatis från ugnen - så fungerar det » Provincialkock (2023)

Rakt till rätt innehåll:

Recept

Känner du till krossad potatis? De kallas också ibland för potatismos. Bakom namnet finns en frestande tillbehör med potatis bakad gyllenbrun. Det är väldigt lätt att förbereda. Dessutom kan den varieras på många sätt. I det här receptet får du lära dig hur du gör den här smarta potatisvarianten och vad du kan göra med den.

4

Skriv ut recept Pin recept

Förberedelse10minuter Min.

förberedelse30minuter Min.

Totalt40minuter Min.

Folkmassan4 portioner

kalorier1028 kcal

kökshjälpare

 • Stor kastrull

 • Salatsieb

 • bakplåt

 • bakplåtspapper

 • Backpinsel

 • potatismosare

 • vitlökspress

Ingredienser

 • 25 potatisar liten, vaxartad eller mestadels vaxartad
 • 1 HAN olivolja
 • 1 vitlöksklyfta
 • Salt
 • Pfeffer
 • Paprikapulver ljuv

förberedelse

 • Först tvättar du dempotatisarförsiktigt under rinnande vatten. Lägg dem sedan i en stor gryta och fyll med tillräckligt med kallt vatten för att precis täcka dem. Salta vattnet väl!

  25 potatisar

 • Du låter vattnet koka en gång, sänker temperaturen lite och låter potatisen koka vidare. du behöver - beroende på storlek -ca 15-20 minutertills de är klara. För att testa den, stick hål i den med en kökskniv. Den ska tränga in till mitten av potatisen utan motstånd.

 • Häll sedan potatisen i ett durkslag. De ska avdunsta och svalna något.

 • Klä under tiden en bakplåt med en bit bakplåtspapper. Bred ut det med konditorivarornaolivoljapå papper.

  1 msk olivolja

 • När potatisen svalnat lite, bred ut den jämnt på bakplåtspappret.

 • Mosa potatisen försiktigt med hjälp av en potatisstöt. Du borde ha en efteråtHa en tjocklek på ca 1-1,5 cm.

 • Sedan skalar du denVitlökoch tryck ut dem i en liten skål med en vitlökspress. Du häller det över detolivoljaoch blanda allt väldigt väl. Fördela all potatis med denna blandning och krydda demSalt,Pfefferochsött paprikapulver.

  1 matsked olivolja,1 vitlöksklyfta,Salt,Pfeffer,Paprikapulver

 • Du värmer upp ugnen180 °C cirkulerande luft eller 200 °C över-/undervärmeinnan. Sedan glider du in bakplåten i det övre området. Eftersom potatisen redan är förkokt behöver den bara några minuter innan du kan ta ut den ur ugnen.

 • När de är gyllenbruna, ta ut plåten ur ugnen.

 • Om du vill, tvätta en näve färska örter, hacka dem och strö över den färdiga potatisen.

Bra att veta

 • Eftersom skalen på potatisen äts med detta recept är det värt att tvätta dem noggrant.
 • För att potatisen ska koka jämnt bör de alla vara ungefär lika stora.
 • Har du en tryckkokare kan du även koka potatisen i den. Detta förkortar förberedelsetiden lite.
 • Om du inte har en potatisstöt, ta ett bredare glas och mosa den kokta potatisen med botten.
 • Du kan variera både tjockleken på potatismoset och gräddningstiden. Om du föredrar dem väldigt krispiga, förbered dem lite tunnare och grädda dem väl. Lite tjockare potatismos är knaprig på utsidan och fortfarande mjuk på insidan,
 • Om du inte vill använda olivolja, använd en annan matolja eller smält smör. Vanligt smör passar bara i begränsad omfattning. Från ca 175 °C brinner det och börjar ryka.
 • För en omväxling kan du förbereda receptet på krossad potatis med en BBQ-kryddblandning eller en kryddblandning för stekt potatis.

näringsvärden

Kalorier:1028kcalKolhydrater:233gProtein:27gFett:1gZucker:10gKalcium:161mgEisen:10mg

Lagade du det här receptet?tagga mig@Provinzkochpå Instagram. Jag är glad!

Potatis är allround: en framgångssaga

Det är svårt att tro att potatisen inte har varit känd som livsmedel i Europa särskilt länge. Den har odlats i sitt sydamerikanska hemland i tusentals år. Den kom till Europa först efter upptäckten av Amerika. Det tog lite tid för européer att inse fördelarna med den näringsrika knölen. I det tyskspråkiga området var det främst Fredrik den store som insåg potentialen hos potatisen som basföda.

Framgångssagan för potatisen börjar på 1700-talet. Sedan dess har den mångsidiga knölen varit en integrerad del av många recept. Den kan kokas, rostas, bakas, stekas, tillagas som sallad, soppa eller gryta. Livsmedelsproducenter erbjuder ett brett utbud av potatisprodukter som förenklar tillagningen hemma. Du har att välja mellan rösti, dumplings, puré och andra varianter. Men nygjord potatis smakar ändå bäst. Det kan ta lite längre tid än potatisprodukter i påsar. Men arommässigt kommer ingen färdig produkt i närheten av den färska produkten.

Prova min stekta potatis från ugnen:

Krossad potatis från ugnen - så fungerar det » Provincialkock (1)

Krispig stekt potatis i ugnen – så fungerar det

Till receptet

Vilken potatis passar till krossad potatis?

För att din bakad potatisrätt ska smaka riktigt gott behöver du rätt potatis till receptet Smashed Potatoes.De ska vara vaxartade eller övervägande vaxartade. Annars kommer de att börja falla isär så fort de är kokta. Knölarnas storlek och skalens tjocklek spelar också roll. För receptet krossad potatis bör du välja mindre potatis med tunt skal. I teorin kan du också koka stor potatis och skära den i tredjedelar eller fjärdedelar innan du mosar den. Men vanligtvis har större knölar också tjockare skal. Och de stör maten. Formen är mindre viktig. Medan rund potatis mosar fint till en rund potatiskaka, fungerar det här receptet lika bra med avlånga varianter.

Små och ömtåliga skal: Du hittar detta speciellt med färskpotatis och speciella sorter. Nypotatis mognar förhållandevis snabbt. De behöver bara upp till 120 dagar efter plantering. Sedan är de redo att skörda. Dessa tidiga sorter kännetecknas av en fin smak och tunt skal. Därför är de idealiska för receptet krossad potatis. De första knölarna kommer att finnas tillgängliga från början av juni. Vid köp bör du notera att de inte kan lagras längre. Det är därför du köper dem precis innan du förbereder dem.

Den tidiga potatisen följs av de medeltidiga sorterna och lite senare den sena potatisen. Dessa är mer robusta och klarar under lämpliga förhållanden lätt längre lagringsperioder. Trillingar är idealiska för krossad potatis. Under detta namn hittar du oftast vaxartad potatis som är för liten för den vanliga storlekssortering.

Behöver du ett blickfång för en fest eller fest kan du prova vaxartad potatis av lila sort. De kan tillagas på samma sätt som de ljusköttiga och smakar lätt nötaktigt.

Wozu passagerare Krossad potatis?

Detta recept på krossad potatis är ett alternativ tillBakad potatis från ugnen, klyftor eller pommes frites. Det bakade potatismoset smakar fantastiskt med:

Grillat kött och korv:Den knapriga potatisen är ett perfekt tillbehör till din grillkväll, oavsett om du lagar korv, biff, fågel eller annan grillspecialitet.

köttfärs:Krossad potatis passar även bra till köttfärsrätter, till exempel till köttbullar, köttfärslimpa eller lökfärs.

Fisk:Fish 'n chips med en skillnad - istället för pommes frites serverar du gyllenbrunt potatismos till den bakade fiskfilén eller fiskfingrarna. Detta passar bra till tartarsås, en klick majonnäs eller fruktig ketchup.

Färgglada sallader:Bakad potatis och fräsch sallad är en fantastisk kombination. I det här fallet rekommenderas en blandad sallad av tomater, gurka, rädisor, paprika och sallad. En hemgjord dressing med färska örter passar bra till.

Läckra pålägg till din potatismos

Krossad potatis smakar också jättegott som mellanmål eller som huvudrätt. I det här fallet förbereder du dem lite mer noggrant. Med pålägg och andra ingredienser blir din tillbehör snabbt en fullvärdig måltid. Du kan lägga till följande ingredienser till receptet som du vill:

Bakad ost:Alla sorters ost som lämpar sig att gratinera passar även bra till potatismos. Även om fetaosten inte smälter, är det också ett utsökt alternativ. Du smular den helt enkelt över potatismoset och bakar den med dem. Skär camemberten eller brien i tunna skivor och lägg dem på den varma, nybakade potatisen.

Med tärnad skinka, salami eller bacon:Du skär skinka, bacon eller salami i små tärningar och steker dem lite. Fördela dem sedan över det färdiga potatismoset.

Keso, gräddfil eller färskost:I likhet med bakad potatis kan du använda surmjölksprodukter som topping.

Grönsaker:För en vegetarisk huvudrätt, kombinera potatisen med grillade eller kokta grönsaker. De smakar gott till spenat, kål, auberginer eller zucchini. Lök går också väldigt bra, rå, ångad eller rostad.

Örter:Färska köksörter smakar gott till den bakade potatisen. Du kan ta vad du har hemma eller i trädgården. Strö ut örterna över den färdiga potatisen precis innan servering.

Kryddiga pålägg:Om du gillar att piffa till saker, strö chiliflakes eller hackad het paprika eller jalapeñopeppar över din krossade potatis.

Omslagsbild av © Brent Hofacker - stock.adobe.com
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated: 16/10/2023

Views: 5763

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.