De dag van Wijchen - andersom (35km) (2024)

De dag van Wijchen - andersom (35km) (1)
9:54 Het Faberplein

Een week geleden hebben mijn dochter en ik nog de Dag van Groesbeek gelopen als training voor de Vierdaagse. Dat was een uitgestelde wandeling, waardoor de volgende trainingstocht al snel weer volgt. Vandaag dus de Dag van Wijchen over ongeveer 35 kilometer. Ook nu weer tegen de gebruikelijke looprichting in, om zo afwisseling te creëren met de routes van de Vierdaagse zelf.

De dag van Wijchen - andersom (35km) (2)
10:00 Naar de Waalkade

Het heeft even geduurd, maar de warmere dagen zijn dan eindelijk gekomen. Als we de auto in Nijmegen parkeren, laat ik gelijk al twee laagjes kleding in de auto achter. Dat scheelt weer ballast onderweg. We lopen langs de Wedren en steken de Oranjesingel over. Niet veel later komen we zowaar langs het Faberplein. Dit is geen echte straat in Nijmegen, maar een bv dat feesten organiseert bij het kruispunt Mariënburg/Van Broekhuysenstraat rond Koningsdag en tijdens de Vierdaagsefeesten. En laat het vandaag nou net de dag na Koningsdag zijn! De opgebouwde constructie staat niet op het vierdaagseparcours, maar kunnen we vanaf het parcours wel zien staan. Dat zal vandaag wel worden afgebroken en weer voor een kleine drie maanden worden opgeborgen, neem ik aan.

De dag van Wijchen - andersom (35km) (3)
10:10 Walk of Waste vs
Walk of the World

We komen aan bij de Waalkade en als we naar beneden lopen, denk ik al vooruit aan 17 juli, de dag waarop we dit stuk weer omhoog gaan lopen. Langs de Waalkade is het zonnig en als we de kade weer hebben verlaten, smeren we ons in tegen de zon. Ik besluit heel optimistisch om ook mijn benen in te smeren, maar houd nog wel mijn broekspijpen vastgeritst. We passeren de sluis bij Weurt en mijn dochter verbaast zich erover dat we nu pas de bordjes tegenkomen die aangeven dat we Nijmegen uitlopen.

We lopen Weurt binnen en ik weet dat er een heel bijzondere tuin aankomt. Wat me wel verbaast en wat me nooit is opgevallen, is dat net voorbij deze tuin, een tuin is met een enorme namaakappel op het gazon. Deze appel komen wij vandaag dus eerder tegen dan de eerdergenoemde tuin en ergens tussen beide tuinen in vinden we zelfs een geocache. Al met al vrij enerverend voor een kleine doorkomstplaats als Weurt.

De volgende doorkomstplaats is Beuningen en in mijn hoofd spelen allerlei herinneringen aan hoe de route er hier uitziet. Het blijft lastig om uit het hoofd goed te lopen. Ook zie ik veel meer van de directe omgeving van het parcours doordat er geen publiek voor staat. Onderweg valt een spatje regen, maar voordat we überhaupt over poncho's kunnen nadenken, is het weer droog. We gaan even zitten voor een korte rustpauze en eten een broodje.

De dag van Wijchen - andersom (35km) (4)
10:56 Sluis Weurt

Als we Wijchen inlopen, heb ik voor mijn gevoel ineens pap in de benen. Op de cadans van het wandelen loop ik door, maar de kracht lijkt even helemaal weg. Enkele dagen voor de wandeling heb ik een halve liter bloed gedoneerd en dat kan er zomaar mee te maken hebben. Normaliter plan ik mijn bloeddonaties na wandeldagen, maar ik wandel nu zoveel, dat dat nauwelijks mogelijk was. Daarnaast vond ik een 30 kilometer over vlak terrein een uitstekend scenario om eens te testen wat de invloed is van een bloeddonatie op je wandelvermogen enkele dagen later. Naast pap in de benen, voel ik ook pijn in specifieke delen van de kuiten. Ik negeer de pijn en loop door richting het centrum. Als we hier aankomen, is de energie in de benen alweer terug.

De dag van Wijchen - andersom (35km) (5)
11:02 Appeltje in Weurt

In het centrum van Wijchen komt tijdens de Vierdaagse de route van de 30km bij de andere afstanden. Hier ken ik de shortcutvan de 30 wel; toen ik in 2016 de 55 kilometer liep, liepen we ook deze shortcut, zodat we kilometers over hadden om tot aan Druten te kunnen komen. Voordat we vandaag de shortcut pakken, lopen we eerst een eetcafé binnen en eten we een bakje frites. Althans, ikeet een bakje frites, mijn dochter krijgt nauwelijks een hap door haar keel. Ze lijkt even door een zwaar moment te gaan als we even later weer buiten staan, dus we doen het even rustig aan. Als het wat beter lijkt te gaan, lopen we weer op regulier tempo verder. We zien steeds voetstappen op het trottoir terugkomen en zien dat deze leiden naar 't Mozaïek. Op basis van de teksten op stoeptegels die bij de voetjes staan, vermoed ik dat dit een bibliotheek is en als we bij de sportvelden aankomen, blijkt hier inderdaad een bibliotheek te staan met deze naam.

De dag van Wijchen - andersom (35km) (6)
11:06 De beroemdste tuin van Weurt

We passeren de sporthal waar al jaren een EHBO-post is ingericht en zetten koers naar Alverna. In het centrum zie ik een prullenbak en ik haal ons afval uit mijn broekzak om weg te gooien. Helaas ben ik de eerste prullenbak al voorbij als ik zover ben, maar geen nood: er staan hier zowaar drie prullenbakken binnen 100 meter, dus er volgen nog twee kansen. Staan er vrij veel prullenbakken in het centrum van Alerna; het aantal bankjes is nog een stuk groter! Ook hier vind ik weer een geocache, die ik tijdens de Vierdaagse vanwege de drukte nooit zou gaan loggen.

De dag van Wijchen - andersom (35km) (7)
13:44 Mannencrèche

Na Alverna lopen we verder door de Overasseltse en Hatertse Vennen. We halen een paard in en wisselen af tussen het verharde fietspad en de onverharde weg voor de auto's. Zo komen we aan op het punt waar we ook op de Dag van Cuijk al langs waren gekomen. We bevinden ons nu op negen kilometer voor de finish en lopen de A73 over en lopen bij Weezenhof Nijmegen weer binnen.

Inmiddels kennen we vanaf hier de route wel waardoor we mentaal niet verrast worden door de nog af te leggen afstand. Mijn dochter gaat nog even op de weg liggen met de voetjes omhoog en in Hatert schuilen we even in een bushalte als het wat harder begint te regenen. De regen zet niet door, waardoor ook dit keer de poncho's in de tas blijven. Een paar kilometer later komen we aan bij de auto en zit ook deze wandeldag er weer op.



Statistieken
Afstand:34,8 km
Gemiddelde:4,5 km/h
Bewogen gem.:5,3 km/h
Totaalteller:8485,2 km

De dag van Wijchen - andersom (35km) (8)
15:27 De Overasseltse en Hatertse Vennen

De dag van Wijchen - andersom (35km) (9)
16:09 Over het Maas-Waalkanaal

De dag van Wijchen - andersom (35km) (2024)

FAQs

Welke dag Vierdaagse zwaarst? ›

' 'Je zou het niet zeggen, maar de eerste dag, díe is het zwaarst. ' Louis van Mechelen kan het weten. 82 is hij, en al twintig jaar trouw deelnemer aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Wie mag 30 km lopen bij de Vierdaagse? ›

Als je geboren bent in 1963 of eerder mag je de 30 kilometer lopen. Dit betekent dat je in 2023, 60 jaar of ouder moet zijn voor het lopen van de 30 kilometer van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook als je jonger bent en geboren bent in 2008 tot en met 2011, kom je in aanmerking voor de 30 kilometer.

Hoeveel kilometer per dag is de Vierdaagse? ›

De Nijmeegse Vierdaagse is een van de meest uitdagende wandeltochten ter wereld. Elk jaar in juli komen duizenden mensen samen om deze vier dagen durende tocht te lopen van 30, 40 of 50 kilometer per dag. Niet te onderschatten afstanden die je dus iedere dag moet wandelen.

Hoe laat zijn de wandelaars in Wijchen? ›

Daar is het om 6.00 uur al een groot feest. De eerste wandelaars in het centrum van Wijchen verwachten we vanaf 6.15 uur. Het hoogtepunt in het centrum ligt tussen 8.00 en 12.00 uur. Wees er vroeg bij om de militairen te zien, het grootste gedeelte is om 10.00 al gepasseerd!

Kun je ongetraind 40 km lopen? ›

Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.

Is Vierdaagse lopen gezond? ›

Op grond van data uit verschillende onderzoeken blijkt dat als je ongeveer 30 minuten per dag, 5 dagen per week wandelt, het risico op hart- en vaatziekten met 19% wordt verlaagd. Loop je harder, verder en sneller dan verklein je het risico nog meer.

Hoe oud moet je zijn voor de 40 km Vierdaagse? ›

Reglementaire afstand

Als individueel militair deelnemer dien je in het jaar van deelname minimaal 26 jaar te worden. De afstand waar een R bij staat, is de afstand waarvoor je minimaal moet inschrijven en wordt bepaald aan de hand van je leeftijd en geslacht.

Hoe lang duurt het om 30 km te wandelen? ›

Gebaseerd op een gemiddeld wandeltempo van 5 kilometer per uur kun je aan een volgend ritme denken: Een tocht van 30 kilometer: 2 keer een half uur rusten. Een tocht van 40 kilometer: 2 keer een half uur rusten. Een tocht van 50 kilometer: 3 keer een half uur rusten.

Hoeveel km lopen militairen Vierdaagse? ›

De 4Daagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer.

Alle militaire detachementen lopen verplicht de 40km-route die start vanaf Heumensoord. Afhankelijk van je leeftijd loop je deze route met of zonder 10 kilo aan bepakking.

Hoe lang duurt het om 40 km te lopen? ›

Verwachte finishtijd
Afstand6:00/km8:00/km
38 km3:48:005:04:00
39 km3:54:005:12:00
40 km4:00:005:20:00
41 km4:06:005:28:00
50 more rows

Kan je ongetraind de 4Daagse lopen? ›

Je hoort wel dat mensen de 4Daagse ongetraind zonder problemen uitlopen. Maar de meeste kans op succes heb je door je goed voor te bereiden. Paul: 'Loop in de weken voor de 4Daagse eens 40 km op één dag en kijk hoe dat voelt en of je ergens last van krijgt. En loop dan twee dagen achter elkaar een flinke afstand.

Hoeveel km vrouw Vierdaagse? ›

NIJMEGEN - Sinds jaar en dag zijn mannelijke deelnemers tussen de 18 en 50 jaar verplicht de afstand van 50 kilometer te lopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Voor vrouwen geldt die limiet niet. Maar is dat wel zo eerlijk? Vrouwen mogen wel kiezen voor de afstand van 50 kilometer en velen doen dat ook.

Welke kleuren Vierdaagse? ›

All vlaggen en feestversiering van de Nijmeegse vierdaagse hebben de kleuren groen oranje. Deze kleuren kennen hun oorsprong in de vlag van de KNBLO Wandelsportorganisatie. Zo is groen/oranje ook de kleur geworden van alle overige vierdaagse feestversiering. Nijmegen kleurt in die dagen helemaal groen en oranje.

Hoe laat moeten wandelaars Vierdaagse binnen zijn? ›

Veel feestvierders gaan dan vanuit de binnenstad naar de Wedren om de lopers uit te zwaaien. De lopers moeten op dinsdag, woensdag en donderdag uiterlijk om 17.00 uur binnen zijn. Op vrijdag mogen ze een uurtje later binnenkomen.

Waar is de start van de Vierdaagse? ›

De Wedren is het epicentrum tijdens de 4Daagse. Hoe ziet dat terrein eruit en hoe kom je er? Het start- en finishterrein van de 4Daagse bevindt zich op de parkeerplaats de Wedren. Het adres is: Wedren, Waldeck Pyrmontsingel 40, 6524 BB Nijmegen.

Welke dag meeste uitvallers 4Daagse? ›

Traditiegetrouw telt dag 2 de meeste uitvallers.

Waarom groene donderdag Vierdaagse? ›

De derde dag (de Dag van Groesbeek) is berucht om de Zevenheuvelen. Om die reden is de derde wandeldag 'Groene Donderdag'. Wandelaars struinen langs het water en door de bossen totdat ze bij de Groesbeekse groene heuvels aankomen. Duizenden toeschouwers schreeuwen en juichen de wandelaars de bergen over.

Hoeveel kilometer trainen voor Vierdaagse? ›

Hoe lang van tevoren moet je redelijkerwijs beginnen met de voorbereiding op De Nijmeegse Vierdaagse (iemand met een gemiddelde conditie, dames lopen vier dagen lang veertig kilometer, heren vier dagen lang vijftig kilometer) De voorbereiding kan in het voorjaar beginnen met wandeltochten van 15 a 20 km.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6553

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.